'Winnende Teams' als vliegwiel voor betere samenwerking
In de bouw draait alles om goede samenwerking. Een team is uiteindelijk zo sterk als de zwakste schakel. Daarom maakt KlokGroep bewust tijd vrij om stil te staan bij verwachtingen, drijfveren en onderlinge communicatie – niet alleen binnen afdelingen, maar ook in projectteams. Britt van Son (Van de Klok), Bram van Hoof (Caspar de Haan) en Frank Kamp (BrabantWonen) delen hun ervaringen met dit Winnende Teams-concept, dat door Target Point is ontwikkeld.
Een Winnende Teams-sessie is geen vrijblijvende vorm van teambuilding, maar een goed voorbereide en gestructureerde bijeenkomst waarin verbinding, gelijkwaardigheid en openheid centraal staan. “Je creëert een omgeving waarin mensen zich veilig voelen om dingen op tafel te leggen”, zegt Britt van Son, projectmanager bij Van de Klok en een van de facilitators van de Winnende Teams sessies. “Juist dat zorgt ervoor dat een team écht als een geheel kan functioneren.”
Van individu naar netwerkorganisatie
Aanleiding voor de ontwikkeling van het concept is de veranderende manier van samenwerken. “We werken steeds minder als individu en steeds meer als netwerkorganisatie”, zegt Britt. “Dan is het essentieel om stil te staan bij hoe je als team functioneert.” Volgens de facilitator is er vaak te weinig aandacht voor de ‘zachte’ kant van samenwerking. “We zijn snel geneigd om direct aan de slag te gaan. Terwijl het succes juist vaak schuilt in het expliciet maken van ieders rol, verwachtingen en samenwerking. Juist op dat vlak valt nog veel winst te behalen.”
Van intern instrument naar ketenbrede toepassing
Wat begon als een intern hulpmiddel, wordt inmiddels breder toegepast. “We gebruiken het concept bij al onze projecten, liefst op twee momenten: in de ontwerp- én realisatiefase,” vertelt Britt. “Inmiddels zetten we het ook in bij ketensamenwerkingen, zoals in de samenwerking met BrabantWonen met ketenpartners Pennings, Van Wijnen, Caspar de Haan en Van de Klok.”
Frank Kamp, projectleider bij BrabantWonen maakte zelf eerder een sessie mee als lid van een projectteam: “Ik dacht meteen: dit is iets voor de ketensamenwerking. Daarom wilde ik de stuurgroep van de ketensamenwerking van BrabantWonen, en daarmee dus de andere partners in de ketensamenwerking, kennis laten maken met het concept. De stuurgroep functioneert immers net als een projectteam, met een visie, doelen en werkafspraken.”
Vanuit het perspectief van een woningcorporatie ziet Frank duidelijke voordelen van deze aanpak, zeker in onderhouds- en renovatieprojecten. “Je denkt vaak dat het voor iedereen duidelijk is wie wat doet, maar toch komen er altijd weer onduidelijkheden boven.”
De sessies worden afgestemd op de situatie. “Vooraf doen we altijd een intake”, zegt Britt. “Op basis daarvan bepalen we of het standaardprogramma dat we hebben ontwikkeld volstaat of dat maatwerk nodig is.” Voor de sessie van de stuurgroep van de ketensamenwerking van BrabantWonen deed de facilitator dat met Bram van Hoof, als voorzitter van de stuurgroep.
Wat levert het op?
De sessie met de stuurgroep van de ketensamenwerking van BrabantWonen, die eind april plaatsvond, werd door alle deelnemers positief ontvangen. “Het mooie is dat de facilitator uit de praktijk komt”, zegt Frank. “Geen coach die een standaardverhaal afdraait, maar mensen uit het werkveld die na de sessie ook weer de praktijk ingaan.”
"Dingen die je normaal niet hoort in een overleg, kwamen nu wél op tafel. Dat schept vertrouwen."
Volgens Bram was de grootste opbrengst het gevoel van veiligheid dat bevestigd werd. “Dingen die je normaal niet hoort in een overleg, kwamen nu wél op tafel. Dat schept vertrouwen. En Britt wist precies de juiste speldenprikken uit te delen. Daardoor kwamen we snel tot de kern. Het is superfijn dat wat we al voelden, namelijk dat we op de goede weg zaten, nu bevestigd is. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”
Dieper dan de top van de ijsberg
Wat het Winnende Teams-concept onderscheidt van andere methodes, is de ruimte voor kwetsbaarheid en gelijkwaardigheid. “Het draait echt om de input die we krijgen van de deelnemers”, zegt Britt. “Door de juiste vraagstelling leggen we de focus op het creëren van het team. De deelnemers geven hier verder invulling aan. We nemen echt de tijd voor onderwerpen waar normaal aan voorbij wordt gegaan en zoomen in op wat er onder de top van de ijsberg zit.”
Een oefening met legoblokjes illustreert dat goed. “Iedereen kreeg de opdracht: maak een ‘eendje’”, vertelt Bram. De een dacht aan het getal 1, de ander aan een eend, weer een ander aan een Citroën. Het laat zien hoe verschillend interpretaties kunnen zijn, ook al denk je dat je hetzelfde doel hebt.”
Flexibele aanpak, maatwerk waar nodig
Het Winnende Teams-concept is inmiddels uitgegroeid tot vast onderdeel van KlokGroep en er zijn ruim 20 interne facilitators opgeleid door TargetPoint om deze sessies te faciliteren. “Het laat zien dat we verder kijken dan alleen de realisatie van projecten”, zegt Britt. “We investeren in de samenwerking, omdat we geloven dat het uiteindelijk leidt tot betere resultaten, een hogere bewonerstevredenheid én meer werkplezier.”
Hoe nu verder?
Voor de stuurgroep van de ketensamenwerking van BrabantWonen smaakt de sessie naar meer. Frank: “Ik zie dit absoluut als een methode die we breder kunnen inzetten.” Britt: “Je neemt het beste van vijf werelden mee naar tafel. En dat begint al in je eigen organisatie, door collega’s in te zetten voor collega’s. Samen kom je echt verder.”
Gerelateerde artikelen
Samen sterker: veiligheid als bindende kracht binnen KlokGroep
De samenwerking tussen de werkmaatschappijen van KlokGroep is de afgelopen jaren steedsintensiever geworden.
“Goed samenspel op basis van een gerechtvaardigd vertrouwen in elkaar”
Terugkijken en vooruitblikken op langdurende samenwerking tussen Van de Klok en ZZG zorggroep.
Burgerparticipatie bij De Vijverhof in Berg en Dal; samenwerken met lef!
Van de Klok sorteert voor op de nieuwe Omgevingswet die halverwege 2022 in werking treedt.