Samen sterker: veiligheid als bindende kracht binnen KlokGroep
De samenwerking tussen de werkmaatschappijen van KlokGroep is de afgelopen jaren steeds intensiever geworden. Door krachten en kennis te bundelen wordt samen gekeken naar belangrijke overkoepelende thema’s, veiligheid is er hier één van. Veiligheidskundigen Pieter-Jan Roest, Daniëlle de Jong en Mitch Schoonenberg trekken samen op in het opstellen van een uniform veiligheidsbeleid, waarbij alles draait om van elkaar leren en elkaar versterken. Het doel? Zorgen dat elke medewerker aan het einde van de werkdag weer veilig en gezond thuiskomt.
Samenwerken
Sinds anderhalf jaar vormen Pieter-Jan (KAM-coördinator bij Heilijgers), Daniëlle (KAM-manager bij Adriaan van Erk) en Mitch (veiligheidsmanager bij Van de Klok) samen een werkgroep. Het belangrijkste thema op hun agenda: het veiligheidsbeleid.
“In de basis zijn de regels bij elke werkmaatschappij hetzelfde”, zegt Daniëlle. “We scherpen het bestaande veiligheidsbeleid aan, zodat er geen twijfel is over hoe te handelen op de bouwplaats. Het gaat daarbij soms ook om de toon waarop je iets brengt. Op elke bouwplaats willen we dezelfde duidelijke regels en verwachtingen neerzetten. Door hierin samen op te trekken willen we het serieuzer oppakken en duidelijker en strenger zijn. Mitch vult aan: “We werken natuurlijk met veel verschillende partijen samen op een project, die allemaal anders omgaan met veiligheid. Je merkt dat er behoefte is aan een eenduidig beleid dat voor iedereen geldt en waar het projectteam altijd op kan terugvallen” Pieter-Jan: “We communiceren nu allemaal met dezelfde lay-out, en op dezelfde manier.”
Eén lijn trekken
De behoefte om één lijn te trekken bleek ook in de praktijk: elk bedrijf had zijn eigen systemen, maar de criteria en benaderingen verschilden subtiel. “Omdat je allemaal onderdeel bent van hetzelfde overkoepelende moederbedrijf wil je uniform optreden”, zegt Pieter-Jan. Daniëlle vult aan: “Zo leken bijvoorbeeld alle registratiesystemen wel op elkaar, we doen bepaalde zaken niet alle drie volledig anders. Alleen: wat is een definitie van bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie, wat is een bijna-ongeval en wat is het verschil tussen die twee? Doordat hier onderling kleine verschillen in zaten, kwamen statistieken niet overeen. Daarover moeten we met elkaar sparren. Hier één lijn in trekken en gezamenlijk definities bepalen, geeft eenduidigheid.” Inmiddels werken de drie bedrijven dan ook met een gedeeld format en totaaloverzicht. Pieter-Jan: “Wanneer we het nu hebben over een x-aantal ongevallen in een bepaalde periode, dan praten we alle drie over hetzelfde. Waarover KlokGroep vervolgens kan communiceren.”
"We willen naast de mensen staan en uitleggen waarom bepaalde keuzes veiliger zijn."
Zelfde drive
Wat begon als een formele samenwerking, heeft geleid tot sterke onderlinge banden. “In het begin wilde ieder van ons misschien het eigen beleid vasthouden, maar al snel zagen we dat onze uitgangspunten eigenlijk heel erg overeenkomen”, zegt Daniëlle. “We hebben allemaal dezelfde drive: een veilige werkomgeving creëren. We kunnen elkaar vertrouwen en hebben dezelfde visie.”
Toen de werkgroep net van start ging, kwam het drietal eens in de drie tot vier weken een halve dag bij elkaar. “Ook omdat we elkaar nog niet zo goed kenden”, zegt Daniëlle. Inmiddels is de halve dag een uur per week via Teams geworden. “Om zo effectief mogelijk te werken behandelen we één onderwerp per keer. Op die manier kunnen we relatief snel door de onderwerpen heen. Voorbeelden van onderwerpen die we behandelen zijn het eerder genoemde veiligheidsbeleid, maar bijvoorbeeld ook opleidingen die voor bepaalde functies verplicht zijn.” Mitch voegt hieraan toe: “Door hierin te samenwerken kunnen we kijken naar onderwerpen die bij ons alle drie spelen, om vervolgens gezamenlijk de inhoud af te stemmen. Zo ontvangt iedereen nagenoeg dezelfde training en praten we allemaal over hetzelfde.’’
Van elkaar leren
Volgens Pieter-Jan biedt de nauwe samenwerking ook de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren. “Wij werken bij Heilijgers en Van Erk bijvoorbeeld met Aboma, een bedrijf dat ons assisteert op het gebied van onder meer veiligheidsbezoeken op de bouwplaats. Bij Van de Klok gaan ze nu ook Aboma inzetten voor veiligheidsondersteuning.” Mitch: “In het verleden heeft Van de Klok ook al samengewerkt met Aboma. Alleen, met de invoering van mijn functie is deze samenwerking gestopt. Door de groei van het bedrijf en de samenwerking met Heilijgers en Adriaan van Erk gaan we die weer oppakken. Zo hebben we alle drie dezelfde invulling van de rapportages naar aanleiding van de bezoeken aan de bouwplaatsen en kunnen we kijken naar trends die mogelijk bij ons allemaal spelen, om daar vervolgens gezamenlijk en eenduidig op in te kunnen spelen, met verbeteracties voor alle drie de partijen.”
Naast de samenwerking met Aboma zijn er ook allerlei innovaties die de drie bedrijven kunnen ‘delen’. Daniëlle: “Zo heeft Adriaan van Erk een systeem ontwikkeld voor het veilig leggen van breedplaatvloeren waarvan Heilijgers ook al een keer gebruik heeft gemaakt. Bij Van de Klok wordt nu ook gekeken om hiermee aan de slag te gaan. Mitch vult aan: ‘’En voor het lossen van de vrachtauto bijvoorbeeld, werkt Heilijgers nu met een systeem dat bij Van de Klok ook wellicht toepasbaar is. Zo zie je dat er van elkaar geleerd wordt en gebruik wordt gemaakt van elkaars werkmethodes. Een echte samenwerking dus.”
Toekomstplannen
De werkgroep heeft inmiddels enkele concrete plannen voor de toekomst. Pieter-Jan: “We zijn druk bezig met de aanschaf van een veiligheidsapp.” Deze app zou het mogelijk maken voor medewerkers om laagdrempelig onveilige situaties en (bijna)ongevallen te kunnen melden. Ook kan er informatie op gedeeld worden zoals het veiligheidsbeleid, toolboxen, werkinstructies en V&G plannen. Daniëlle: “Mitch heeft al meerdere gesprekken en demo’s gehad met partijen, waar we nu gezamenlijk op voortborduren.”
Daniëlle:’ “We zien het veiligheidsbesef onder onze collega’s groeien. We blijven hier in de toekomst op inzetten om het veiligheidsbewustzijn steeds naar een hoger niveau te tillen.” Pieter-Jan vult aan: “We willen naast de mensen staan en uitleggen waarom bepaalde keuzes veiliger zijn. Als je medewerkers ervan kunt overtuigen dat de regels er zijn om hen te beschermen, neemt de betrokkenheid vanzelf toe.” Mitch: “’Klopt, door de medewerkers erbij te betrekken en mee te laten denken over een veiligere werkmethode, leidt dit er ook toe dat ze ons in het vervolg eerder opzoeken, bij twijfel of een onveilige situatie, om samen te kijken naar een veilige oplossing. Zij zijn de vakmensen/specialisten en weten veel beter dan wij hoe iets gemaakt kan worden. Wij kunnen dan vanuit onze expertise meekijken.
Eén team
De werkgroep blijft ook in de toekomst regelmatig bij elkaar komen om de voortgang te bespreken en nieuwe verbeteringen door te voeren. Pieter-Jan: “Als veiligheidskundige ervaarde ik deze functie wel eens als erg solistisch. Nu heb ik Daniëlle en Mitch om te sparren en te vragen hoe zij tegen bepaalde zaken aankijken.” Mitch vult aan: “Voorheen werkte ik altijd in een team van meerdere veiligheidskundigen op een groot project waarmee ik inhoudelijk kon sparren. Dat mis je dan soms toch wel als je de enige bent in de organisatie. Nu heb ik weer twee collega’s waarmee ik kan overleggen. Dat is wel fijn!” Pieter-Jan: “Onze samenwerking zorgt ervoor dat we als één team sterker staan.”