Het familiebedrijf: Ron, Joris en Victor Pijl

27 augustus 2024

Dat onze organisatie een familiebedrijf is, dat weet bijna iedereen, maar dat er binnen de organisatie ook veel andere families werkzaam zijn, dat is minder bekend. In het item ‘Het familiebedrijf’ stellen wij deze verwanten graag aan je voor. Deze keer spreken we met senior projectleider Ron (60) bouwtweeling Joris en Victor Pijl (24), een groots denkend driemanschap bij Adriaan van Erk.

Groots denken

Ron werkte zowel voor andere bouwbedrijven - en als zelfstandige - jarenlang aan prachtige projecten als de Rembrandttoren, Magna Plaza, de Vivaldi kantoortoren aan de Zuidas en het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Bij de in alle opzichten spannende realisatie van het metrostation aan de Vijzelgracht, onderdeel van de Noord-Zuidlijn, maakte hij kennis met Arie Houweling, die kort erop naar Adriaan van Erk vertrok. Toen deze organisatie zes jaar geleden op zoek was naar versterking was het contact dan ook snel gelegd.

“Ik had daar zeker oren naar, mits ik me vrij kon bewegen. Ik word het gelukkigst van het plannen en coördineren van grote projecten. Beslissen, aansturen, de bouwplaats inrichten en zorgen dat alle randvoorwaarden er zijn om samen iets neer te kunnen zetten.”

Bij Adriaan van Erk trapt Ron meteen stevig af met de realisatie van 154 studio’s om zich aansluitend te storten op Weespersluis, een van Nederlands grootste nieuwbouwprojecten. Adriaan van Erk heeft hier inmiddels zo’n 1.000 woningen gerealiseerd, met nog eens een kleine 700in de pijplijn. Na vijf jaar gaat een collega Weespersluis overnemen en verplaatst Ron binnenkort zijn werkgebied naar de Amsterdamse Bloemenbuurt, waar onder de naam ‘Up North’ een door Novaform ontwikkeld project in uitvoering gaat. Als echte utiliteitsbouwer heeft hij daar veel zin in.

Duaal bouwen

Dat Joris en Victor in de bouwsector terecht zouden komen was geen uitgemaakte zaak. Joris haalde z’n HAVO-diploma op een haar na niet en moest zijn Nederlands ophalen. Om geen verloren jaar te hebben, stelde Ron voor om wat klussen te komen doen. “In het begin ben je plafondgaatjes aan het boren en zit je soms dagen onder de troep. Maar gaandeweg werden het leukere klussen, zoals het aanleggen van portaalverlichting en nutsvoorbereiding. Op het laatst mocht ik zelfs een klein team begeleiden.” Joris was zo enthousiast dat hij besloot de HBO-opleiding Duaal Bouwkunde in Tilburg te volgen; Deels naar school en deels aan het werk. Het praktijkdeel kon hij doen bij Adriaan van Erk, mits hij mee kon draaien in verschillende functies. Nu is dat werkvoorbereiding. Een hele mooie mogelijkheid, vond Joris, om in vier jaar tijd ‘bouwkundig ingenieur’ op je visitekaartje te mogen zetten.

Slipstream

Grappig genoeg ging Victor alsnog in de slipstream. Eerst proefde hij van alles wat, zoals Built& Environment. “Het gaat daarbij om de gebouwde omgeving, inrichting en infra. Erg cool hoor, maar ook zeer theoretisch. In de zoektocht naar een passende opleiding had ik de keuze tussen ‘finance and control’ en ‘bouwkunde’. Ik heb toen uiteindelijk gekozen voor bouwkunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Hier haalde ik m’n propedeuse in Bouwkunde, maar besloot daarmee in Tilburg aan het tweede jaar van Duaal Bouwkundete beginnen. Nu zijn we straks nagenoeg op hetzelfde moment klaar. Toch, tweelingen, hè?” De liefde voor bouwen gaat bij hen overigens verder terug. Opa was ook aannemer. Mochten ze als broekies mee naar Frankrijk om zijn stacaravan op te knappen en allerlei klusjes te doen. “Het duurde overigens wel zeven jaar voor we met onze hamers iets opbouwden in plaats van sloopten”, grapt Joris.

Dagsluiting

Joris en Victor groeien op in een warm gezin, met naast vader Ron, moeder Marlou en jongere zus Eke. Ron: “Het ging thuis zeker niet lang over werk. En nu nog niet, we bellen elkaar richting de klok van vijf, meestal vanuit de auto. Noem het een soort dagsluiting. Je kunt even je ei kwijt. Het is in dit werk heel belangrijk dat je je hoofd leegmaakt en geniet van je privé. Zo hadden wij altijd een vakantiehuisje in Groet, vlakbij Schoorl. Zon, zee en strand. Later werd dat een ‘echt’ huis in het dorp. Victor en Joris stuitten daar op de commandant van de plaatselijke Reddingsbrigade. Die zag zijn kans schoon, twee jonge gasten erbij. Hij maakte ze enthousiast om zich als Lifeguard in te zetten, laten we zeggen de Nederlandse versie van Baywatch. Twee jongen gasten erbij: “We hebben alle ranger- en reddingcursussen gedaan, je mocht overal op rijden, leerde van alles en je pakt toch je bedrijfshulpverlening gelijk mee. Ja, als we er dan toch waren, konden we beter wat nuttigs doen, vonden wij. Het feit dat wij nu een EHBO- en AED-diploma hebben, is ook gelijk handig in ons werk. Net dat kleine beetje extra.”

Gulle Groet

Op de vraag of het een beetje lukt om woonruimte te vinden, toverde Ron een prachtige constructie uit de hoed. Toen zus Eke haar studiebakens verzette naar Groningen, en hij en Marlou verhuisden naar Groet, kwam het ouderlijk huis in Maarssen vrij voor Victor en Joris. “We hebben er eerst wat gedateerde meubels vervangen en een paar curve-beeldschermen naar binnen geschoven. Wat fitnessapparatuur mocht ook niet ontbreken. En vooruit: voor de gezelligheid hebben we in de tuin een kleine beachbar met een ‘tapje’ gebouwd.” Bij de opmerking dat dit een supermooie oplossing is, voor een waarschijnlijk alleszins redelijke huur, beginnen de mannen enigszins ongemakkelijk te schuiven en op hun horloge te kijken. Ron plaagt ze heel even met ‘je brengt me wel op een idee’, maar blijft er rustig onder. “Ach weet je, je geld kan tegenwoordig beter in steen zitten, dan op de bank staan.”

Ron
Is geboren op 2 december 1963 in Rotterdam. Hij groeide op in Zwijndrecht en is getrouwd met Marlou. Wonende in Maarssen kregen zij drie kinderen. Na 17 jaar bij Strukton, werkte hij bij diverse andere bouwbedrijven in diverse functies. Buiten werktijd heeft hij altijd wel wat te klussen en trekt hij ook graag de natuur in. Samen met zijn hond maakt hij iedere dag wel een wandeling door de duinen, het bos, de polder of over het strand.

Victor
Is geboren op 21 januari 2000 in Utrecht en groeide op in Maarssen. Victor heeft een relatie met Merlée. Hij volgt zijn leer-werktraject sinds september 2021 bij Bouwtalent-Zuid, onder begeleiding van Adriaan van Erk, na een tussenjaar tijdens de pandemie. Dit nadat hij eerder een half jaar in dienst was in zijn tussenjaar met corona. Inmiddels zit hij in zijn laatste jaar voor de duale HBO Bouwkunde opleiding. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje padel met vrienden.

Joris
Is op 21 januari 2000 geboren in Utrecht en is net een paar tellen jonger dan zijn tweelingbroer Victor. Recentelijk heeft hij een officiële aanstelling gekregen bij Adriaan van Erk, waar hij nu al bijna zes jaar werkt. In die tijd heeft hij diverse leuke projecten mogen doen en verschillende functies bekleed. Bij de werkvoorbereiding wordt hij erg enthousiast. Buiten het werk om is hij ook altijd bezig met klussen, sporten en plezier maken met vrienden.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal