Groene Doedag zorgt voor ontmoeting en verbinding
Medewerkers van de ketenpartners Oosterpoort, Van de Klok en De Variabele staken op 30 september de handen uit de mouwen tijdens de Groene Doedag. In het Groesbeekse Breedeweg vergroenden ze tientallen tuinen. Dat is belangrijk voor bewoners én milieu. Net zo belangrijk was de verbinding tussen organisaties die alle drie hetzelfde doel voor ogen hebben: werken als één team.
Opzet van Doedag
Op het Kerkplein in Breedeweg is het rond het middaguur een drukte van belang. Tientallen mensen verzamelen zich om de straten in te gaan. Hun missie: tegels en grind verwijderen, regentonnen plaatsen en plantjes poten. Dat zorgt voor minder verdroging en een betere afvoer van het regenwater. Naast mensen van de gemeente Berg en Dal en Forte Welzijn zijn er veel medewerkers aanwezig van Oosterpoort, Van de Klok en De Variabele.
“We hebben als ketenpartners hetzelfde doel”, zegt Ingrid Pierik. “Samen zorgen voor fijne, betaalbare woningen voor alle huurders van Oosterpoort.” Ingrid is Vastgoedgids bij De Variabele en heeft veel te maken met onderhoud en verduurzaming. “Daarin werken we al jaren intensief samen. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld en weten wat we aan elkaar hebben. Ons doel is zo efficiënt mogelijk te werken. In je eentje gaat het misschien sneller, maar samen kom je verder.”
Ingrid is enthousiast over de opzet van de Doedag. “Medewerkers die projectoverstijgend werken, kennen de collega’s van ketenpartners vaak wel, maar voor veel anderen is dat niet het geval. Samenwerking werkt alleen goed als je je partners opzoekt. Omdat mensen elkaar nu leren kennen, zullen ze de volgende keer makkelijker contact leggen. Dat is goud waard voor onze samenwerking.”
Schouder aan schouder
Op een bankje zit Bas van Gompel. In het dagelijks leven is hij directeur TotaalOnderhoud bij Van de Klok. Maar vandaag doet hij iets heel anders: “Met een groepje hebben we zo'n 600 tegels van het schoolplein weggehaald. In plaats van de stenen komen er een grote boom en een speeltoestel. Het mooie is dat leerkrachten de veranderingen hebben besproken in hun lessen. Zo leren de kinderen waarom dit gebeurt: om meer groen te krijgen en regenwater beter te laten wegstromen.”
De activiteit is volgens Bas meer dan een leuke invulling van de middag. “Dat is het óók, hoor. Maar zeker zo belangrijk is dat je mensen ontmoet die net als jij betrokken zijn bij de ketensamenwerking. Directeuren en vaklieden werken schouder aan schouder, er is geen enkele afstand. Daardoor leggen we makkelijk nieuwe contacten en komen we dichter bij elkaar. Het is echt teambuilding tussen mensen van diverse organisaties.”
Vlekkeloos verlopen
Aan het eind van de middag blikt Simone Biesheuvel tevreden terug. Zij is Teamleider Klant bij Oosterpoort en één van de organisatoren van de Groene Doedag. “Vandaag was ik een soort vliegende kiep, ik ben op alle locaties wezen kijken. Vermoeiend, maar heel leuk. Ruim 60 mensen hebben meegewerkt, er zijn 40 regentonnen geplaatst en meer dan 25 tuinen onder handen genomen. Daarnaast zijn het schoolplein en de speeltuin op orde gebracht. Bovendien hebben we muren in een zorgcentrum geschilderd en een grote plantenbak opnieuw ingericht. We hadden op elke locatie een aanspreekpunt en we hielden contact via een groepsapp. Maar eigenlijk was dat niet nodig, alles is vlekkeloos verlopen.”
Ruim 60 mensen hebben meegewerkt, er zijn 40 regentonnen geplaatst en meer dan 25 tuinen onder handen genomen.
Simone heeft gezien dat er veel nieuwe contacten zijn gelegd. “Dat is precies de meerwaarde van deze middag: verbinding leggen met mensen bij verschillende organisaties die allemaal hetzelfde doel hebben: werken als één team.”
Bas van Gompel is vol lof over het werk van Simone en de andere organisatoren. “Zij hebben heel hard gewerkt: om locaties te vinden, bewoners erbij te betrekken, organisaties te laten meedoen en om door te zetten als het even tegenzat. Daardoor is dit een zeer geslaagde dag geworden. Het is tevens een mooie opmaat om onze samenwerking naar een nog hoger niveau te tillen.”