John, Fons en Ton van de Klok
Eerste ontwikkelproject Dominicushof Nijmegen
Tonnie van de Klok wordt geridderd (1997)
Leden van familie Van de Klok tijdens riddering Tonnie (1997)

De derde generatie treedt aan: eerste stap naar Nijmegen en het zelf ontwikkelen van projecten (1986 – 1997)

13 maart 2023

100 jaar KlokGroep. Een familiebedrijf gebouwd op een fundament van hard werken en verantwoordelijkheidsgevoel enerzijds, en visie en lef anderzijds. Een verhaal ook van drie generaties, met broers die weten wat ze aan elkaar hebben. Van het prille begin tot nu: reis mee door 100 jaar KlokGroep.

1986 - 1992

In deze jaren komen de zoons van Tonnie in het familiebedrijf. John van de Klok is in 1986 de eerste. Vader Tonnie drukt hem op het hart ‘om als eerste te komen en elke dag als laatste het licht uit te doen’. Een advies dat aan John zeer besteed is. Hij werkt hard en haalt in de avonduren onder meer het diploma uitvoerder/aannemer.

In 1991 ziet Tonnie een kans om voet aan de grond in Nijmegen te krijgen: daar zit aan de statige St. Annastraat het kleine bouw- en aannemersbedrijf De Graaff dat geen opvolging kent. Van de Klok neemt het bedrijfje over en zoon Fons krijgt de leiding. Hij wordt daarin met veel enthousiasme opgeleid en bijgestaan door Henk Diebels en Ron van den Eeckhout, met wie hij een goede klik heeft.

De Graaff richt zich in die tijd vooral op het onderhoud van kerken en kloosters. Zo komt het dat Fons met menig pater een wijntje drinkt alvorens de opdracht binnen te halen. Ook komt het eerste eigen ontwikkelproject via deze weg op het pad: de Dominicushof in Nijmegen. Samen met Ron en Henk bouwt Fons De Graaff verder uit. De Graaff groeit snel met de steun van de moedermaatschappij, die inmiddels Verenigde Bedrijven Van de Klok heet.

1992

Een belangrijk jaar in de geschiedenis van het bedrijf: broer Ton van de Klok komt de gelederen versterken. Na zijn studie heeft hij ervaring opgedaan bij een ander bedrijf. Daar is hij met alle facetten van de projectontwikkeling in aanraking gekomen: een tak van sport die hem goed ligt. Zo wordt John verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden, Fons voor De Graaff en Ton voor de ontwikkelingskant.

1994

Het verhaal gaat dat hij bij vergaderingen nog steeds degene is die de koffie haalt: Harold van Rooijen begint als stagiair bij het bedrijf en wordt zeven jaar later, op 32-jarige leeftijd, de eerste directeur van buiten de familie Van de Klok. Later zal hij ook aandeelhouder worden.

In 1994 is Harold net afgestudeerd als meester in de rechten. In de lastige arbeidsmarkt van die tijd vindt hij niet meteen een baan. Via zijn vader die een glasbedrijf heeft, kan hij als stagiair aan de slag bij Van de Klok. Al snel is hij de rechterhand van Ton in de projectontwikkeling. Elk jaar schuift Harold een stukje op in functie. Zeven jaar na zijn start als stagiair krijgt hij een interessant aanbod van een headhunter. Hij bespreekt het met Ton, want hij wil niet weg maar ook niet doorgaan op de oude voet. Harold weet nu wat hij waard is. Ton hoeft er niet lang over na te denken en komt bij hem terug met de woorden: “Je wordt directeur.”

Naam: Verenigde Bedrijven Van de Klok
Omzet in 1994: € 40 miljoen
Directie: John, Fons en Ton van de Klok

Video uit 2012: broers John, Ton en Fons van de Klok over het toetreden tot het familiebedrijf

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal