Adriaan van Erk versterkt marktpositie met integratie Novaform ‘West’
Met de integratie van Novaform ‘West’ in Adriaan van Erk Groep (AVE) maakt KlokGroep een strategische keuze om de positie van laatstgenoemde als bouwende ontwikkelaar te versterken. Edwin Kolkhuis Tanke, bestuurder van Novaform en Adriaan van Erk, en Arie Houweling, directeur Klant & Markt bij Adriaan van Erk, geven inzicht in deze transitie en de gevolgen voor medewerkers, processen en de marktpositie van Adriaan van Erk.
Waarom is ervoor gekozen om Novaform ‘West’ op te laten gaan in Adriaan van Erk?
“Er kwam een aantal zaken samen”, begint Edwin Kolkhuis Tanke. “Als ontwikkelaar pur sang zou Novaform het in financieel uitdagende tijden best nog wel eens zwaar kunnen krijgen. Tegelijkertijd was er bij Adriaan van Erk behoefte aan versterking van de ontwikkelafdeling. De keuze om Novaform te integreren in Adriaan van Erk is daarom rationeel en strategisch logisch. Bovendien past deze stap in onze bredere transformatie naar een netwerkorganisatie, waarbij we processen stroomlijnen en ontwikkel- en bouwbedrijven nauwer laten samenwerken. Voor Novaform betekent dit een intensievere verbinding met de bouwer, wat de kwaliteit en efficiëntie van projecten ten goede komt.”
Arie Houweling vult aan: “Deze stap maakt ons sterker. Adriaan van Erk evolueert hiermee naar een volwaardige bouwende ontwikkelaar in plaats van een ontwikkelende aannemer. Dit biedt nieuwe kansen en maakt ons slagvaardiger in de markt.”
Wat betekent de integratie voor de strategische focus van Adriaan van Erk?
“Met de toevoeging van Novaform krijgen we een mooie mix aan expertise”, zegt Houweling. “We zijn nu nog beter in staat complexe projecten op te pakken, terwijl we tegelijkertijd meer nadruk leggen op gebiedsontwikkeling. Dit sluit aan bij de bredere strategie van KlokGroep, waarbij we streven naar een gezonde balans in onze orderportefeuille. Minder complexe werken zorgen voor stabiliteit. Dat zou kunnen betekenen dat we een aantal projecten mogelijk zelf ontwikkelen, maar niet zelf gaan realiseren. Dat neemt niet weg dat we blijven openstaan voor unieke kansen voor meer complexe werken, mits die passen binnen de strategische doelen van KlokGroep.”
Kolkhuis Tanke voegt toe: “De samenwerking tussen ontwikkeling en bouw binnen Adriaan van Erk maakt het eenvoudiger om zaken als logistiek, prefabricage en uitvoering optimaal op elkaar af te stemmen. Dat is een groot voordeel, vooral bij uitdagende projecten.”
Hoe wordt de overgang in de praktijk vormgegeven?
“Het afgelopen halfjaar hebben we veel tijd en energie gestoken in teambuilding”, vertelt Houweling. “Medewerkers van Novaform en van de ontwikkelafdeling van Adriaan van Erk zijn regelmatig samengebracht, onder andere op de locatie in Rotterdam. We hebben er bewust voor gekozen om dit in Rotterdam te doen, weg van de andere invloeden van Adriaan van Erk in Bergambacht. Dit gaf de teams de kans om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren, om de uiteindelijke overgang naar Bergambacht makkelijker te maken. Vanaf januari werken alle medewerkers samen vanuit onze hoofdlocatie in Bergambacht.”
En de werkprocessen?
“Daar hebben we een flinke slag in gemaakt”, vervolgt Houweling. “Novaform werkte volgens bepaalde processen, maar binnen een netwerkorganisatie zoals wij die nu hanteren, vraagt dat om verdere afstemming. Het afgelopen jaar hebben we de werkstromen van Novaform en Adriaan van Erk op elkaar gelegd om tot een gestandaardiseerde aanpak te komen. Dit proces hopen we in het eerste kwartaal van dit jaar af te ronden.”
Kolkhuis Tanke: “Door als één organisatie te werken, kunnen we kennisuitwisseling tussen ontwikkeling en bouw beter benutten. Vooral bij complexe projecten is dat een groot voordeel. De korte lijnen zorgen voor meer grip op projecten, zowel qua logistiek als uitvoering.”
Wat blijft er over van de naam Novaform?
“In Nederland verdwijnt de naam Novaform, maar internationaal blijft deze behouden in Polen en Duitsland”, legt Kolkhuis Tanke uit. “In die landen richt Novaform zich exclusief op ontwikkeling. Deze vestigingen hebben een sterke positie, het zou onlogisch zijn om daaraan te tornen. Wel willen we dat de internationale activiteiten een significanter onderdeel worden van de strategie van KlokGroep. Dit vraagt onder andere om meer bemoeienis en betrokkenheid vanuit het bestuur, dat een visie zal moeten ontwikkelen voor deze vestigingen om verder te kunnen groeien.”
Hoe verandert deze overgang de manier waarop Adriaan van Erk wordt gezien door opdrachtgevers, partners en klanten?
“Het vereist misschien enige gewenning bij sommige partners, maar ik verwacht dat de overgang door externe partijen over het algemeen als logisch wordt beschouwd”, zegt Kolkhuis Tanke. Houweling: “Veel partijen zullen de situatie denk ik vanzelfsprekend vinden, zeker na de stap die vorig jaar al is gezet met de integratie van Novaform Eindhoven in Van de Klok.”
Wat gebeurt er met lopende projecten die Novaform ‘West’ momenteel uitvoert?
Kolkhuis Tanke: “Lopende projecten ronden we af zoals afgesproken en gepland, maar brengen we naar buiten onder de naam van Adriaan van Erk. We voeren geen juridische fusie door. Voor onze partners verandert er dus in feite niets.” Houweling vult aan: “Nieuwe projecten zullen voortaan onder de naam Adriaan van Erk worden opgepakt.”
Wat betekenen de veranderingen voor jullie als leiders?
Kolkhuis Tanke: “Binnen KlokGroep sturen we nu op vier thema’s: Financiën & Bedrijfsvoering, Klant & Markt, Realisatie en Mens & Organisatie. Hier zijn de tweehoofdige directieteams van de verschillende werkmaatschappijen ook op ingericht. Zo is Arie directeur Klant & Markt bij Adriaan van Erk, naast een directeur Realisatie. Zij worden ondersteund door een financieel directeur en een HR business partner. We zijn bezig om het bestuur van KlokGroep op dezelfde wijze in te richten. Harold van Rooijen was verantwoordelijk voor Van de Klok en Heilijgers, ik voor Novaform en Adriaan van Erk. In de nieuwe situatie wordt Harold verantwoordelijk voor het werkveld Klant & Markt. Ik ga me richten op het werkveld Realisatie, naast complexe projecten binnen de hele organisatie en de internationale activiteiten van KlokGroep.”
Hoe zien jullie de toekomst van Adriaan van Erk en van KlokGroep?
Kolkhuis Tanke: “Sinds de overname door KlokGroep twee jaar geleden is er in positieve zin al veel veranderd voor Adriaan van Erk. Als familiebedrijf met een eigenaar op leeftijd had Adriaan van Erk destijds baat bij aansluiting bij een grotere organisatie. Ik denk dat ze in KlokGroep, ook een familiebedrijf, een hele prettige nieuwe aandeelhouder hebben gevonden. Met de organisatie en portefeuilles die KlokGroep nu heeft, zou het logisch zijn om binnen vijf jaar te groeien naar een omzetniveau van € 700 miljoen. Die groei moet uit de onderliggende werkmaatschappijen komen, dus ook daarvoor zijn groeidoelstellingen geformuleerd. De groeidoelstelling voor Adriaan van Erk is om binnen vijf jaar te groeien naar een omzetniveau van € 300 miljoen.”
“De overname heeft niet alleen de slagkracht van Adriaan van Erk vergroot, maar ook ons imago verbeterd”, zegt Houweling. “We stonden bekend als een kwalitatief sterke bouwer, maar niet altijd als even makkelijk om mee samen te werken. We zijn nu toegankelijker, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Daarnaast kunnen we nu onze positie in het westen van Nederland verder versterken, wat echt een meerwaarde is.” Of zoals Edwin Kolkhuis Tanke het treffend verwoordt: “Het is een win-winsituatie voor iedereen.”